Opwekken van de bevalling

De bevalling opwekken, kan je dit ook zelf doen?

Maanden lang heb je uitgekeken naar de geboorte van jullie lief klein wondertje, iedereen die jullie liefs is hebben alles mee in de gaten gehouden en iedereen zal geregeld vragen '' hoe gaat het alles nog onder controle?'' of '' de laatste loodjes wegen het zwaarst''

Je bent op het moment gekomen wanneer het elk moment kan gaan gebeuren, spannend.... maar... wanneer gaat het nou gebeuren?

Er bestaan nogal wat theorieën over hoe je een bevalling zou kunnen opwekken, maar de meeste van deze middeltjes zijn natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen. Als je voorbij de uitgerekende datum bent dan wil je zelf heel graag van alles proberen. Je vast half internet al gehad?!

Wij zullen hier enkele tips voor je op een rijtje zetten, niet dat deze altijd de uitkomst zullen bieden, maar niet geschoten is altijd mis toch?

Bevalling opwekken met strippen (dit is dan weer wel een manier die regelmatig nog gebruikt word):

Deze methode is bewezen en word ook nog gebruikt. Dat is Strippen. De verloskundige probeert de bevalling op te wekken. De verloskundige brengt haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Door voorzichtig ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby te maken, scheidt ze de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Hiervoor moet je wel al enige ontsluiting hebben. Deze actie stimuleert je lichaam tot het aanmaken van het stofje prostaglandine, wat de ontsluiting bevordert en de weeën stimuleert.

Bevalling opwekken met seks:

Misschien moet je er niet aan denken, maar tijdens seks stromen de bevallingshormonen door je lijf. In het sperma van je partner zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper. Tijdens een orgasme komt er oxytocine vrij: een essentieel hormoon voor de bevalling. Het zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken wat stimulerend kan werken om de weeën een zetje te geven. De gynaecoloog gebruikt deze hormonen ook om je baarmoedermond zacht te maken als hij of zij je gaat inleiden. Heb je al gebroken vliezen? Dan mag je geen seks meer hebben in verband met infectiegevaar.

Bevalling opwekken door je tepels te stimuleren:

Normaal gesproken bevordert de bevalling de melkproductie, maar je kan ook proberen om het andersom in te zetten. Het stimuleren van je tepels, door ze te masseren of eraan te zuigen, bevordert de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon wekt weeën op. Je moet er wel even goed voor gaan zitten, want met een kleine 5 minuten ben je er niet. Een kwartier tot 3 uur per dag volstaat. Wellicht wil je partner je hier een handje bij helpen.

Bevalling opwekken met een voetreflexmassage:

Eentje uit de alternatieve geneeswijzen: voetreflexologie (deze techniek is afkomstig uit de chinese geneeskunde). Dit is een massagevorm die ervan uitgaat dat alle zenuwbanen in je lichaam ergens op je voeten uitkomen. Door het prikkelen van deze zenuwbanen, ontspant je lichaam en krijgt de ruimte om problemen langs die zenuwbanen op te lossen. Aan de binnenkant van je voet, twee centimeter onder en achter de uitstekende enkelknobbel (die de malleolus wordt genoemd), zit een drukpunt dat verbonden is met de baarmoeder. Door deze zelf te masseren, kan je volgens deze theorie contracties op gang brengen.

Bevalling opwekken met acupunctuur:

Ook acupunctuur zou je bevalling kunnen opwekken. Je krijgt dan aan het begin van de 41e week een behandeling en soms later nog één. Tijdens zo’n behandeling worden de energiestromen in je lichaam beïnvloed, waardoor je bevalling op gang zou moeten komen. Of acupunctuur daadwerkelijk helpt, is niet zeker. Maar baat het niet, dan schaadt het niet.

Bevalling opwekken door te bewegen:

Beweging schijnt in de laatste fase van de zwangerschap de weeën op te wekken, en de zwaartekracht zou de rest doen. Het is in ieder geval niet verkeerd om te blijven bewegen, maar of een rondje fietsen over de kinderkopjes ook echt helpt om de bevalling op te wekken, blijft de vraag… Blijf vooral dus in beweging, ga lekker een fijne wandeling van zo'n 15 tot 20 minuten maken. De combinatie van inspanning en ontspanning maakt dat je je hoofd letterlijk leeg kunt lopen.

Bevalling inleiden:

Werken al deze methodes niet? Dan zit er helaas niets anders op dan wachten. Als de bevalling niet vanzelf op gang komt, word je met 42 weken op medische wijze ingeleid in het ziekenhuis. Dit wordt ook gedaan als er complicaties zijn waardoor het belangrijk is dat je eerder bevalt.

© 2020 Hoera Wij Zijn Zwanger - Algemene voorwaarden - Cookiebeleid - Privacyverklaring